Vad är vinterbad bra för?

För om man är i vattnet för länge kan man få hypotermi, vilket betyder att kroppen blir farligt nedkyld och det är garanterat dåligt. Men då ska man trots allt vara i vattnet längre än vad som är meningen med vinterbad. Så hur vinterbadar man på rätt sätt? Och vilken utrustning ska man ha? Läs vidare så ska vi berätta.

Vad är vinterbad bra för?
Innehållsförteckning

Innan man har testat det kan det verka som en helt vansinnig idé - att frivilligt kliva i iskallt vatten. Och att den kylchock som kroppen får är en riktigt dålig idé, men det är faktiskt det motsatta. Det finns många olika helhetsfördelar med att vinterbada, men det kräver såklart att man gör det på rätt sätt.

Är vinterbad sunt?

Det korta svaret är 'ja, det är sunt', men det beror i hög grad på de olika mekanismer som pågår i kroppen när man hoppar i vattnet och kommer upp igen. Effekterna beror till störst del på den chock av kyla som kommer vid vinterbadning och den belöning hjärnan ger när man kommer upp ur vattnet.

Den del blir man klokare på när en forskare ger sin åsikt på kylan. Så när det gäller fakta om vinterbadning är det viktigt att fokusera på vad som faktiskt händer i kroppen.

När man kliver ner i det kalla vattnet kommer blodkärlen i armarna och benen dra ihop sig och styra blodet in i kroppen för att skydda organen. Det gör att blodtrycket stiger och hjärtat börjar slå snabbare då hjärnan försöker skydda kroppen mot “fara”. När man kommer upp ur vattnet igen - och får tillbaka värmen - kommer blodkärlen i armarna och benen utvidga sig igen och låta blodet strömma ut igen.

Det ger en enorm känsla av värme, som kan ge en känsla av välmående. Samtidigt som denna process pågår friger hjärnan massor av signalämnen som får blodkärlen att dra ihop sig och utvidga sig. Det är bland annat därför det känns som en härlig känsla när man kommer upp ur vattnet igen. Därför kan vinterbadning även förklaras som motion för blodkretsloppet. 

FÅ EN RABATKOD MED 10% RABATT

Rabattkoden kan användas av alla nya kunder på alla produkter på hemsidan, inklusive de produkter som rekommenderas här i artikeln.

Vad väntar du på? Få mer ut av din tid i och på vattnet!

Framgång!

Viktigt att ha koll på säkerheten

Då vinterbad kan verka som en extremsport för kroppen är det viktigt att ha koll på säkerheten runt aktiviteten. För det första är det självklart viktigt att man inte stannar för länge i vattnet då kroppen kyls ned väldigt snabbt. Man om man håller sig till snabba dopp är det sällan någon fara.

Det är också en av anledningarna till att vinterbad inte ofta har någon åldersbegränsning. Så länge man inte har ett mycket förhöjt blodtryck eller seriösa hjärtproblem så är man ‘homesafe’. Men om det är första gången man ska kasta sig ut i vinterbad är det viktigt att ha koll på badråden för vinterbad för att undvika olyckor.

  1. Ha koll på vädret - Vattnet ska helst vara lugnt, utan  för mycket vind och oväder. Är vattnet vågigt eller strömmen för stark, kan det vara svårt att komma upp igen. För mycket vind kan även kyla ned kroppen när man är på land
  2. Bada alltid tillsammans med andra - Så länge man inte är en mycket erfaren vintebadare som badar samma ställe som vanligt, är det viktigt att det alltid finns andra personer i närheten när du hoppar i vattnet. Det är din säkerhet, om olyckan skulle vara framme. 
  3. Var försiktig på hala ytor - Badbryggor och trappor kan vara täckta med snö och is, vilket ökar risken för att falla. Därför är det en bra idé att använda ett par badskor, som ger bättre fotfäste samt hjälper till att hålla värmen i fötterna. 
  4. Kliv lugnt ned i vattnet - Då man ger kroppen en chock av kylan är det viktigt att man ger kroppen en chans för den att reagera på det kalla vattnet.
  5. Andas lugnt - Även om det känns frestande att andas snabbt när man är i vattnet så är det viktigt att andas lugnt. Annar riskerar man att hyperventilera och svimma i vattnet.
  6. Simma aldrig under is - Då det är väldigt lätt hänt att tappa bort sig uder det kalla vattnet kan det vara farligt att dyka under isen då det kan vara svårt att hitta det öppna vattnet igen. 
  7. Simma inte iväg långt från trappan - Det är viktigt att man snabbt kan komma upp igen och därför är det extra viktigt att man hela tiden är i närheten av det ställe där man kan komma upp ur vattnet igen.

Dessutom är det viktigt att man vänjer sig vid det kalla vattnet gradvist och att ha i bakhuvudet att även de mest erfarna vinterbadarna endast är i vattnet 10-20 sekunder åt gången.

Om man har koll på de olika råden och faktan om vinterbadning så är man mer eller mindre redo att hoppa i. Det är dock viktigt att även ha rätt utrustning - också för att får den rätta kroppsliga upplevelse. 

Vilken utrustning ska man använda vid vinterbad? 

För att få den kompletta upplevelsen ska man även ha utrustningen på plats. Framförallt för att få upp värmen igen så snart man kommer upp ur vattnet. Det är bl.a. därför många vinterbadsklubbar har en bastu i närheten. Men man kan även snabbt skydda kroppen och får upp värmen med olika typer av vinterbad-utrustning: 

  • Vinterbadkläder är helt klart det bästa sättet att torka huden och snabbt få upp värmen. Det kan göras med en badrock för vinterbad eller med en badponcho. Fördelen med dessa är att de täcker hela kroppen bättre än en handduk och att man har händerna fria. Det rekommenderas dock att att även ha en handduk då den torkar huden effektivare. 
  • Badskor vinterbad: Det finns många fördelar med ett par badskor för vinterbadning då de t.ex. ger ett bättre fotfäste på hala ytor som är täckta med is och snö.Dessutom är de snabba med att snabbt återge värmen till ben och fötter, vilket är dem som tar längst tid att värma upp igen. Om man inte är så mycket för badskor finns det även neoprenstrumpor för vinterbad som också fungerar bra.
  • Neopren handskar för vinterbad: Precis som för fötterna blir händerna snabbt nedkylda och det tar lång tid att värma upp dem igen. Det kan du få hjälp med av ett par neopren handskar som även ger ett halksäkert grepp på badbryggor och hala ytor. 

Om man inte är en av dem som hoppar naken i det kalla vattnet kan man självklart använda vanliga badkläder. Men om man behöver lite extra värme runt höfterna så kan ett par  neopren badbyxor vara en riktigt bra idé.

Med den rätta utrustning blir det både lättare och bekvämare att vinterbada.

Watery badponcho större för barn - bomull - Svart
-28 %
🔥
Bäst i test
(19)

425 kr

589 kr

Watery neoprenstrumpor för öppet vatten – Reptile (3 mm) – Svart
Välj storlek
-34 %
Se storlekar
(43)

299 kr

455 kr

Watery neoprenhandskar – Reptile (3 mm) – Svart
Välj storlek
-34 %
Se storlekar
(46)

299 kr

455 kr

Varför ska man vinterbada?

Vinterbadning kan ge en mental boost av välbefinnande, på samma sätt som när man springer en lång sträcka. Beläggen för de fysiska fördelarna är dock motstridiga. Därför stöter man både på artiklar som är skeptiska till de fysiska fördelarna och andra som berättar om att vinterbadning är sunt för hela kroppen.

Det är dock samstämmighet om att vinterbadning är bra för det mentala, speciellt om man frågar både erfarna och nya vinterbadare. Osäkerheten i den fysiska aspekten beror på att det inte har forskats särskilt mycket på området, men det finns bevis för att vinterbadare är mindre sjuka med bl.a. luftvägsinfektioner.

Så om du tänker att det är någonting för dig så är det bara att hoppa i. En sak är alla iallafall eniga om - det är inte osunt för kroppen att vinterbada. Tvärtom finns det mycket somtyder på att det är det omvända.

Rekommenderas för ditt köp

32% köper dessa produkter tillsammans med din kundvagn

Stäng
  • Sökresultat
  • Produkter

Sökresultat

    Inga resultat för ""

    Fråga vår kundservice

    Ring till oss

    08 446 888 34

    Skriv till oss

    kundservice@watery.se

    Öppningstider

    Mån-Fre: 08-22 / Lör-Sön: 10-22

    Chatta med oss

    I höger hörn